Een goede communicator is een goede trainer?

Coaching is communicatie. Op alle mogelijke manieren: verbaal en non-verbaal, in woord en geschrift, van planning tot actie. Communicatie is de kern van coaching. Effectieve communicatie is daarom een belangrijk onderwerp! Maar als je op zoek gaat naar wat het precies inhoudt, kom je al snel terecht in een eindeloze zoektocht.

Wat is effectieve communicatie?

HOE je effectief communiceert, is dan ook niet eenvoudig samen te vatten in één model of advies. WAT effectieve communicatie is, kan daarentegen wel kort worden samengevat:

“Effectieve communicatie is een communicatie tussen twee of meer personen waarbij de beoogde boodschap succesvol wordt overgebracht, ontvangen en begrepen.”

Maar hoe doe je dat? Als je de definitie wat beter leest, is er ruimte voor interpretatie en daarmee ook voor ineffectiviteit. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een opmerking maakt over de prestatie van je speler...

Hoe zal de sporter die opmerking interpreteren? Of je de boodschap nu goed bedoelt of niet, de interpretatie hangt af van de perceptie van de speler. Zo kan een opmerking als "Nog even oefenen!" verschillend worden opgevat.

Voor de ene speler kan het een stimulans zijn om harder te werken, terwijl een andere sporter het kan opvatten als kritiek en zich ontmoedigd voelt.

Het zenden en ontvangen van boodschappen zoals verwachtingen, doelen, normen, gedachten en gevoelens heeft dus een wederzijds aspect. Goed kunnen luisteren is daarom een belangrijke vaardigheid voor coaches, zodat de boodschap van de sporter (zowel bij het zenden als ontvangen) goed begrepen wordt door de coach.

Coaches zijn meesters in het spreken zonder woorden. Vaak is één blik al voldoende voor een speler. Het gaat dus niet alleen om de woorden die je gebruikt in je communicatie, maar vooral om de toon waarop je spreekt en je non-verbale gedrag. Ben jij je daar bewust van?

Inhoud versus interpretatie

Een boodschap bestaat uit zowel de inhoud (wat je letterlijk zegt) als de interpretatie (de betekenis en emotionele impact van wat en hoe je het zegt). Samen vormen ze de boodschap die jij wilt communiceren, maar vooral door de interpretatie is het de vraag of jouw boodschap ook zo wordt begrepen.

Effectieve communicators hechten evenveel waarde aan de inhoud als aan de interpretatie van de boodschap. Door stil te staan bij hoe jouw boodschap overkomt, of door dit aan de ontvanger te vragen, kun je jouw communicatie optimaliseren.

Een ander belangrijk aspect van effectieve communicatie is je afvragen: moet dit gecommuniceerd worden? Sommige coaches praten te veel, anderen te weinig. Vraag het eens aan jouw sporters, wat vinden zij? Kijk ook vooral naar beelden van wedstrijdmomenten: niet om jouw sporter(s) te analyseren, maar richt de camera eens op jezelf!

Effectief coachen

Uit het onderzoek van Smith & Smoll blijkt dat sporters het beste reageren op coaches die positieve feedback geven als reactie op goede inzet, corrigerende instructies en aanmoediging geven na een fout, en technische instructies en aanmoediging geven, ongeacht de kwaliteit van de prestatie.

Daarnaast hebben ze ook vastgesteld dat sporters negatief reageren op coaches die geen aandacht besteden aan goede inzet (of het niet benoemen), fouten bekritiseren, of op een kritische manier instructies geven na een gemaakte fout.

Als het gaat om effectieve communicatie in sportteams, wordt in onderzoek gebruik gemaakt van de Scale for Effective Communication in Team Sports (SECTS-2; Sullivan & Short, 2011). Deze schaal bestaat uit vier onderdelen: acceptatie, onderscheidend vermogen, positief conflict en negatief conflict.

Uit onderzoek blijkt dat acceptatie, onderscheidend vermogen en positief conflict positief samenhangen met teamcohesie (hoe meer, hoe beter). Negatief conflict daarentegen hangt negatief samen met teamcohesie (hoe meer, hoe slechter). Er is ook een positieve relatie gevonden tussen onderlinge communicatie en prestatie. Met andere woorden, hoe beter de communicatie, hoe beter de prestaties (Sullivan, 1993).

Tips om beter te coachen

🗣️ Effectief coachen is dus gebaseerd op communicatievaardigheden, positieve feedback, corrigerende instructies, aanmoediging en het bevorderen van een positieve teamomgeving. Als amateurvoetbaltrainer kun je deze inzichten gebruiken om je communicatie en coaching te verbeteren.

🤔 Denk na over de inhoud van je boodschap en hoe deze kan worden geïnterpreteerd door je spelers. Sta stil bij je non-verbale communicatie en de toon waarop je spreekt. Vraag ook feedback aan je spelers en analyseer wedstrijdbeelden om te zien hoe je overkomt als coach.

🤝🏽 Het optimaliseren van je communicatievaardigheden en coachingstijl kan leiden tot een betere band met je spelers, een positievere teamdynamiek en uiteindelijk betere prestaties op het veld. Blijf leren en ontwikkelen als coach en pas deze inzichten toe in je trainingen en wedstrijden.

🏆 Coaching is een continue proces van verbetering, en effectieve communicatie is daarbij van essentieel belang. Neem de tijd om te investeren in je communicatievaardigheden en word een nog betere amateurvoetbaltrainer voor je team. Succes!
Coach Club garandeert begeleiding en scholing, ook bij jouw amateurvereniging.

Ieder kind, verdient een goede trainer.

Vind jou vereniging dat ook?

Een trainerscursus voor ieder niveau

Coach Club is een cluboplossing die scholing, begeleiding en inspiratie garandeert. Met als doel...

Leuke, leerzame en uitdagende trainingen bij jouw vereniging op een manier dat werkt.

Kost weinig tijd

Vrijwilligers zijn druk. De cursus en webinars zijn daarom kort, maar krachtig. Geen tijd is geen excuus!
Lees verder

24/7 bereikbaar

Net voor de training, op zondagmiddag op de bank of na een verloren wedstrijd. Wij staan klaar.
Lees verder

Ongelimiteerd

Coach Club is een cluboplossing. Alle trainers, stagiairs, vrijwilligers die willen deelnemen krijgen toegang.
Lees verder
© 2023 Coach Club. Alle rechten voorbehouden.
Chat openen
1
💬 Stel gerust je vragen!
Scan de code
Hi, Benjamin hier! 👋
Kunnen we je helpen?